Home Les-uren Trainen Vragen Contact

DE TROUWE HOND LEBBEKE
Hof Ter Varentstraat 19 | 9280 Lebbeke | 052 41 00 31 | Kkush 953

Positief Opvoeden

HOE LEREN HONDEN

Honden leren door associatie. Als het gevolg van een gedrag hen een goed gevoel geeft, gaan ze dit gedrag herhalen. Omgekeerd gaan ze een gedrag dat hen een negatief gevoel geeft, niet meer herhalen en proberen te vermijden.

Bij de opvoeding van een hond moeten we altijd terugdenken aan deze stelling: leren door associatie. Eigenlijk wil dit zeggen dat we twee mogelijkheden hebben: we kunnen zorgen voor de associatie van een slecht gedrag met een negatief gevoel door te corrigeren of te straffen; of we kunnen zorgen voor de associatie van een goed gedrag met een goed gevoel door te belonen

De meeste mensen kiezen onterecht voor de eerste oplossing: slecht gedrag corrigeren. Inderdaad, onterecht, want straffen heeft een aantal serieuze nadelen. Straffen geeft in de eerste plaats geen duidelijke informatie aan de hond. We zeggen hem constant wat fout is, wat hij niet mag doen. Maar hierdoor weet de hond niet wat wel mag, welk gedrag hem een "goed gevoel" kan geven.

Constant alles bestraffen en corrigeren geeft bovendien ook veel stress en onzekerheid aan de hond. Hij weet op de duur niet meer wat goed is. Hij zal het roepen en trekken (negatief gevoel) proberen ontvluchten. Hij gaat zijn geest afsluiten en zal zo niet meer kunnen leren.

Wat hij wel zal doen, is een associatie maken tussen zijn gedrag en de correctie, maar of we het nu willen of niet, zal hij ook een link leggen tussen de straf en ons, als baas. Wij zijn immers diegene die hem die straf geeft. Zo zal de band tussen hond en baasje alleen maar zwakker worden, en een goede relatie is juist gebaseerd op een sterke band!

De andere mogelijkheid daarentegen, goed gedrag belonen, geeft heel wat meer informatie aan de hond. Het zegt wat hij allemaal kan doen om een goed gevoel te krijgen, om een beloning te ontvangen. En dat toffe gevoel, dat lekkers, zal uw hond altijd proberen verkrijgen.

Net zoals een straf geassocieerd wordt met de gever ervan (de baas), wordt ook een beloning ermee geassocieerd. En juist doordat belonen een tof gevoel oproept, zal er dus een leuke associatie gemaakt worden met de gever ervan. Op deze manier wordt er een heel positieve en sterke band gecreeerd tussen baas en hond.

Een "goed gevoel" nastreven is dus heel wat voordeliger dan een 'slecht gevoel' creeren, dat is nu wel al duidelijk. Daarom is dit dan ook de methode die wij hanteren: we gaan de hond een "goed gevoel" geven door gewenst gedrag te belonen. Slecht gedrag gaan we proberen te vermijden. Dit omdat we dan niet moeten straffen, maar kunnen belonen (want als hij niets slecht doet, is hij iets goed aan het doen) Vertoont je hond toch slecht gedrag, dan gaan we het negeren. Het gedrag dat we negeren levert geen beloning (goed gevoel) op, en zal dus verminderen. Deze manier van opvoeden noemen we positieve opvoeding.

POSITIEVE OPVOEDING

Heel belangrijk bij positieve opvoeding is dus dat 'gewenst gedrag' altijd beloond wordt. Als je hond constant, voor elk 'goed gedrag' een beloning krijgt, zal hij dat gedrag herhalen. Een tof gevoel is juist wat hij wil, dus hij zal ernaar streven veel beloningen te krijgen. Hij zal zelf proberen uitzoeken voor welk gedrag hij iets kan krijgen.

Maar er is meer dan alleen maar goed gedrag belonen!

Hoe kunnen we hem belonen als hij nog niets kan? Wat doen we met slecht gedrag? Op welke manier belonen we, wat zijn 'beloningen', op welk moment en hoe vaak moeten we belonen, ....